Jadłospis

W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.

Poniedziałek 06.02.2023

I Śn.: Chleb Żytni razowy z masłem kiełbasa krakowską podsuszaną i ogórek kiszony, kawa z mlekiem, banan /mleko 2% tł, kawa zbożowa, cukier/

II Śn.: Weka, z masłem, awanturką serowo-rybną, pomidorem i cebulką zieloną , herbata miętowa z cytryną, śliwka /ser biały półtłusty, szprotki w oleju, cytryna, miód wielokwiatowy/,

Ob.: Rosolnik z wkładką mięsną /woda skrzydełka z kurczaka, szynka wp., marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, śmietana 18%, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

Racuszki z jabłkami, cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, /mąka pszenna, jaja, mleko 2% tł., cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jabłka, jogurt naturalny, olej, sól o obniżonej zawartości sodu/,

– Marchewka

Kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba

Wtorek 07.02.2023

I Śn.: Graham z masłem, pastą jajeczną,kakao z miodem, melon, /mleko 2% tł., cukier, miód wielokwiatowy, jajko kurze, kakao deco moreno, miód wielowkiatowy, majonez kielecki, szczypiorek, jogurt naturalny, przyprawy ziołowe/

II Śn.: Weka z masłem, szynką drobiową z kurnej półki, ogórkiem świeżym, herbata owocowa , jabłko

Ob.:Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną / woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, kalafior mroż., kasza jaglana, pietruszka zielona, , śmietana 18%,, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu /,

-Kasza bulgur z koperkiem / sól o obniżonej zawartości sodu/

Gulasz z indyka / piers z indyka, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu, pomidory, koncentrat pomidorowy „Pudliszki, przecier pomidorowy/.

-Sałatka z czerwonej kapusty /czerwona kapusta, jabłko, marchew, majonez kielecki, cebula, olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

Woda z cytryną i miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna/,

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Środa 08.02.2023

I Śn.: Chleb kanapkowy z ziarnami z masłem, makrelą w pomidorach, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa, mandarynka

II Śn.: Kisiel domowy z jabłkiem, wafle ryżowe /sok jabłkowy 100%, mąka ziemniaczana, jabłka, cukier/

Ob Zupa gulaszowa z ziemniakami /woda , mięso cielęce, marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, śmietana 18%, pietruszka zielona, ziemniaki , przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,

-Łazanki / makaron pszenny, kapusta biała, cebula, przyprawy ziołowe, olej rzepakowy/

– Ogórki kiszone

kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Czwartek 09.01.2023 DZIEŃ PIZZY

I Śn.: Weka z masłem, twarożkiem wiosennym, kakao, pomarańcza /Ser biały półtłusty, rzodkiewka, szczypiorek, miód wielokwiatowy, kakao naturalne/

II Śn.: Pizza ala margaritas/ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka konserwowa, przyprawy ziołowe/, herbata czarna z cytryną, jabłko

Ob.: Pomidorowa z ryżem brązowym /woda skrzydełka z kurczaka, marchew, koncentrat pomidorowy, pulpa pomidorowa, seler, por, koperek, ryż brązowy, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

– Warzywa na patelnie z filetem z kurczaka i ryżem w sosie słodko-kwaśnym / papryka, marchewka, brokuł, ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa, cebula, kukurydza, sok pomarańczowy, mąka ziemniaczana, miód wielokwiatowy/

– Woda z pomarańczą i miodem / miód wielokwiatowy, pomarańcze/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, 

Piątek 10.02.2023

I Śn.: Chleb wiejski pszenno-żytni z masłem, Szynka nie ze wsi z pomidorem i kiełkami mix, bawarka, gruszka/mleko 2% tł. herbata czarna, cukier/

II Śn.: Banan w czekoladzie z wiórkami kokosowymi, krążki orkiszowe / banan, kakao naturalne, masło extra, mleko 2 % tł., cukier/,

Ob.: Barszcz czerwony z fasolą Jaś, / woda, skrzydełka z kurczaka, buraki, marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu, groch Jaś /

– Lazania /łopatka wp., makaron pszenny, marchew, pietruszka, seler, cebula, przecier pomidorowy, olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości soli/

– Woda z cytryna i miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, rybaschabem nie ze wsi

Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.

Do przygotowania posiłków używane są :

pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,

a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.

Lista składników alergennych obok jadłospisu.

Sporządziła mgr  Zofia Bańka