Jadłospis

W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.

Poniedziałek 29.05.2023

I Śn.: Chleb pszenno-żytni z masłem, serem Almette naturalnym, rzodkiewką, szczypiorkiem,   kawa  inka /cukier/ /mleko 2% tł/

II Śn.: Pieczywo chrupkie razowe,  z masłem, szynka nie ze wsi z papryką świeżą, jabłko, herbata malinowa z miodem

Ob.: Zupa brokułowa  z wkładką mięsną i ryżem/ woda, łopatka wp., marchew, ryż brązowy pietruszka, seler, por, brokułowa, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,

– Makaron z serem białym i polewą truskawkową /ser biały półtłusty, makaron pszenny świderki, truskawki mrożone, sól o obniżonej zawartości sodu/

Kompot wieloowocowy  /woda, jabłka, rabarbar, śliwki/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Wtorek 30.05.2023

I Śn.: Chleb słonecznikowy z masłem, szynka drobiowa, pomidorem i szczypiorkiem, bawarka, /mleko 2% tł., cukier, miód wielokwiatowy/,

II Śn.: Chleb rybka z masłem i pasztetem pieczonym, pomidor, kiełki mix, herbatka aroniowa, kiwi /mleko 2% tł., płatki owsiane górskie, miód wielokwiatowy/

Ob.: Zupa krupnik  /woda skrzydełka z kurczaka, kasza jęczmienna średnia,  marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, śmietana 18%,  pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,

Ziemniaki, koperek, /sól o obniżonej zawartości sodu/

-Filet z kurczaka w sosie szpinakowym / filet z kurczaka, szpinak mrożony,  olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/, /alergeny: pszenica/

Surówka z kapusty pekińskiej /kapusta pekińska, marchew, papryka, kukurydza, majonez kielecki, przyprawy ziołowe/

Woda z cytryną i miodem,

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Środa 31.05.2023

I Śn.: Chleb forma z masłemszynka drobiowa z kurnej pólki, papryką,  kakao,

II Śn.: Weka z masłem, sałatką z tuńczyka z kukurydzą, ogórkiem kiszonym i cebulką zieloną, herbata miętowa z cytryną i arbuz /tuńczyk w sosie własnym, kukurydza, jaja, ogórki kiszone, majonez kielecki, cytryny, miód wielokwiatowy/

Ob.: Zupa pomidorowa z kaszą kus kus /woda skrzydełka z kurczaka, marchew, makaron pszenny, seler, por, kasza kus kus, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

Zapiekanka ziemniaczana /szynka wp. nie ze wsi, parówki z szynki, szynka drobiowa z kurnej półki, ziemniaki, marchewka, seler, por, pietruszka, cebula , przyprawy ziołowe/

– marchewka

kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Czwartek 01.06.2023

I Śn.: Płatki orkiszowe na mleku, Weka z masłem, serek topiony Złoty Ementaler,  ogórek zielony, gruszka, bawarka / herbata czarna, mleko 2 % tł., cukier/

II Śn.: Lód rożek z Korala -śmietankowy, truskawkowy, czekoladowy

Ob.: Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem /woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, barszcz biały kiszony, jajko kurze, ziemniaki, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,

– Kasza jęczmienna, koperek

Schab pieczony w sosie śliwkowym /schab wieprzowy, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu, śliwka suszona/

-Fasolka żółta z masłem

Sok tłoczony jednodniowy Zielona lemoniada /jabłko, ogórek, szpinak, cytryna/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Piątek 02.06.2023- Wycieczka

I Śn.: Chleb graham z masłem awanturką serowo-rybną i cebulką zieloną, herbata miętowa z cytryną, winogrona

II Śn.: Bułka wodna z masłem i serem żółtym, pomidorki koktajlowe, woda mineralna,

Ob.: Zupa gulaszowa z makaronem zagroda , /woda, pieczeń wołowa, makaron gwiazdki- pszenny, marchew, pietruszka, przecier pomidorowy, papryka świeża, ziemniaki,  seler, por, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Ryż z polewą malinowo-jagodową i jogurtem /ryż, masło extra, cukier, maliny, borówka amerykańska, jogurt naturalny, sól o obniżonej zawartości sodu/,

– Pomidorki koktajlowe

– Kompot wieloowocowy  / woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy 

Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.

Do przygotowania posiłków używane są :

pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,

a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.

Lista składników alergennych obok jadłospisu.

Sporządziła mgr  Zofia Bańka