Jadłospis

W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.

Poniedziałek 03.10.2023

I Śn.: Chleb graham z masłem, serkiem naturalnym Almette, pomidorem i szczypiorkiem, bawarka, gruszka /mleko 2% tł, kawa zbożowa, cukier/

II Śn.: Kisiel domowy z jabłkiem i krążki kukurydziane, kiwi / sok jabłkowy 100%, mąka ziemniaczana, cukier, jabłka, krążki kukurydziane/

Ob.: Zupa Krupnik /woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, pory, kasza jęczmienna, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

Ryz z polewą malinowo- jogurtową / ryż biały, maliny mrożone, jogurt naturalny, cukier/

– Marchewka

Woda z cytryną, miodem i imbirem, /miód wielokwiatowy, cytryna/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, 

Wtorek 04.10.2022

II i III grupa jedzie do kina. Drugie śniadanie dostaną do plecaczków 🙂

I Śn.: Chleb wiejski z masłem, serem żółtym, rzodkiewką, herbata z dzikiej róży, śliwki,

II Śn.: Drożdżówka z serem białym pleciona, woda mineralna, kakao

Ob.: Zupa pomidorowa ze świderkami /zawiera seler, gluten/, /woda skrzydełka z kurczaka, marchew, seler, por, makaron świderki, pieczarki, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Kasza gryczana z koperkiem, sól o obniżonej zawartości sodu

Schab duszony / schab wp., mąka pszenna, cebula, czosnek, olej, przyprawy zioł., sól o obniżonej zawartości sodu/ (alergeny: pszenica)

– Ogórek kiszony

Kompot wieloowocowy /woda, śliwka, jabłka, rabarbar/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, 

Środa 05.10.2022

I Śn.: Płatki jęczmienne na mleku, Chleb pszenno-żytni z sezamem z masłem, serkiem topionym, papryką świeżą i szczypiorkiem, bawarka, jabłko/mleko 2% tł. herbata czarna, cukier/

II Śn.: Pieczywo chrupkie razowe z masłem, szynką drobiową i ogórkiem świeżym, herbatka owocowa, banan /miód wielokwiatowy/

Ob.: Zupa Krem z pora z grzankami /woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, pory, śmietana 18% tł., pietruszka zielona, bułka pszenna, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

Kotlet drobiowy panierowany /filet z kurczaka, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu, buła tarta, olej/,

– Sałata lodowa na sosie vinegret

– Kompot domowy /śliwki, jabłka, rabarbar/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, 

Czwartek 06.10.2022

I Śn.: Chleb pszenno-żytni z masłem, miodem, kawa zbożowa z miodem, mandarynka

II Śn.: Weka z masłem, parówki z szynki 100% mięsa, ketchup, świeży ogórek, herbata malinowa z miodem, śliwka

-Drożdżówka z kakałem i woda mineralna na wycieczkę do każdego plecaczka.

Ob.: Barszcz biały z kiełbasa biała i ziemniakami / woda, marchew, pietruszka, seler, por, barszcz biały kiszony, kiełbasa biała parzona, ziemniaki, śmietana 18%, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

– Zapiekanka makaronowa z szynką, kiełbasą, papryką świeżą i cebulą /makaron pszenny, kiełbasa toruńska, szynka wieprzowa, olej, przyprawy ziołowe, kukurydza konserwowa, pomidory suszone, ser żółty, sól o obniżonej zawartości sodu/

– Sok tłoczony warzywno-owocowy Zielona lemoniada /jabłko, ogórek zielony, szpinak, cytryna/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy-

Piątek 7.10.2022

I

I Śn.: Chleb forma z masłem pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomarańcza /zawiera mleko, jajka, majonez kielecki, jogurt naturalny/, jabłko, kakao /miód wielokwiatowy, mleko 2% tł., kakao naturalne, cukier/

II Śn.: Chleb graham z Polędwicą sopocką i Sałata lodową, herbata z żurawiną i miodem , winogrona

Ob.: Zupa brokułowa z kaszą jaglana /woda ,marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, przecier pomidorowy, pomidory, koncentrat pomidorowy , kasza jaglana, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Ziemniaki z koperkiem, sól o obniżonej zawartości sodu

Ryba panierowana /filet z miruny, mleko 2% tł., marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy, sól o obniżonej zawartości sodu/, /Alergeny: seler, pszenica/

Kapusta kiszona z marchewką

Kompot wieloowocowy /woda, jabłka, śliwki, rabarbar/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba

Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.

Do przygotowania posiłków używane są :

pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,

a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.

Lista składników alergennych obok jadłospisu.

Sporządziła mgr  Zofia Bańka