Jadłospis

W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.

Poniedziałek 22.04.2024

I Śn.: Chleb pszenno-żytni z masłem, serem białym, rzodkiewką, szczypiorkiem, kawa  inka, pomarańcza /cukier, mleko 2% tł/

II Śn.: Chleb wiejski z masłem z szynką wiejska i ogórkiem kiszonym, jabłko, herbata dzika róża z miodem

Ob.: Zupa ziemniaczana  / woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Zapiekanka makaronowa /makaron razowy, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula,, kiełbasa toruńska, parówki z szynki jajko kurze, olej rzepakowy, ser Salami, sól o obniżonej zawartości sodu/

Kompot wieloowocowy  /woda, jabłka, rabarbar, śliwki/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba

Wtorek 23.04.2024

I Śn.: Mleko z musli orkiszowym, Chleb graham z masłem, serem naturalnym Almette, pomidorem i cebulką zieloną, gruszka, herbata miętowa z cytryną, arbuz

II Śn.: Chleb słonecznikowy z masłem, szynka drobiowa, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, bawarka, mandarynka  /mleko 2% tł., cukier, miód wielokwiatowy/

Ob.: Zupa kalafiorowa z makaronem gwiazdki  / woda, skrzydełka z kurczaka, kalafior, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, pietruszka zielona, makaron pszenny, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Kasza jęczmienna z koperkiem

Zrazy w sosie koperkowym /schab wp., łopatka wp.,  cebula, czosnek, mąka pszenna, olej, kminek, śmietana 18% tł, koperek,  przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Sałatka z buraczków czerwonych /buraki czerwone, marchewka, cebula, olej rzepakowy, przyprawy ziołowe/

Woda z cytryną i miodem,

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Środa 24.04.2024

I Śn.: Chleb forma z masłemserem żółtym, papryką,  kakao, banan

II Śn.: Szwedzki stół: Weka, chleb graham, chleb orkiszowy z masłem,  pasztetem pieczonym, szynka wiejską, szynka drobiowa, ser salami, ogórek kiszony, pomidor, rzodkiewka, ogórek świeży, szczypiorek, herbata malinowa z cytryną i gruszką, jabłko,

-Barszcz czerwony z grochem /Jaś, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Ziemniaki, koperek / sól o obniżonej zawartości sodu/

-Kotlet schabowy panierowany /schab wieprzowy, mąka, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy ziołowe sól o obniżonej zawartości soli/

– Kapusta zasmażana /kapusta kiszona, masło extra82 % tł, boczek gotowany, przyprawy ziołowe/

Kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Czwartek 25.04.2024

I Śn.: Pieczywo chrupkie razowe z masłem, polędwica sopocka papryką i  szczypiorkiem, herbata miętowa z miodem, śliwka

II Śn.: Weka  z masłem, pasta z tuńczyka,  herbata malinowa, kiwi / tuńczyk w oleju, kukurydza, rzodkiewka, jajko kurze, majonez kielecki, szczypiorek/

Ob.:  Zupa Krupnik z wkładka mięsna  /woda, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, pietruszka zielona, kasza jęczmienna, szynka wieprzowa, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,

-Naleśnik z serem białym i polewą truskawkową,  /mąka pszenna, jaja, mleko 2% tł., cukier, jogurt naturalny, cukier waniliowy, twaróg półtłusty/

– Kalarepa

Woda z cytryna i miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna/      

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba

Piątek 19.04.2024 Dzień czosnku

I Śn.: Chleb orkiszowy z masłem, polędwica sopocka papryką i  szczypiorkiem, herbata miętowa z miodem, gruszka

II Śn.: Budyń waniliowy z biszkoptami / mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier waniliowy, mleko 2% tł./

Ob.: Zupa krem czosnkowa z groszkiem ptysiowym, /woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, czosnek, ziemniaki, groszek ptysiowy, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

– Pierogi ruskie / ziemniaki, ser biały, jajko, mąka pszenna, przyprawy ziołowe, cebula/

– Pomidorki koktajlowe

Woda z cytryna i miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna/      

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.

Do przygotowania posiłków używane są :

pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,

a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.

Lista składników alergennych obok jadłospisu.

Sporządziła mgr  Zofia Bańka