Jadłospis
W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu
zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.
Poniedziałek 29.04.2024
I Śn.: Chleb ciemny razowy z masłem, z filetem z makreli w pomidorach, papryką i szczypiorkiem, herbata miętowa,
II Śn.: Chleb pszenno-żytni z masłem z szynką z kurnej półki i sałatą lodową, kakao, mandarynka
Ob.: Zupa grochowa na żeberku wędzonym / woda, żeberka wędzone, marchew, pietruszka, seler, por, makaron pszenny, pietruszka zielona, groch połówki, śmietana 18%,, kiełbasa podwawelska, ziemniak, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu /
– Ryż z polewą borówkową / ryż biały, jogurt naturalny, borówki amerykańskie mrożone/
– Marchewka
– Woda z cytryną, miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna, cukier/,
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba
Wtorek 30.04.2024
I Śn.:, Chleb wiejski z masłem, szynka wieprzowa nie ze wsi, kiełkami lucerny, herbata malinowa, jabłko
II Śn.: Galaretka truskawkowa z waflami ryżowymi /woda, żelatyna spożywcza, cukier, truskawki, wafle ryżowe naturalne/
Ob.: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym /woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, por, groszek ptysiowy, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
-Spaghetti z mięsem i warzywami /łopatka wp., makaron pszenny, marchewka, pietruszka, seler, cebula, przecier pomidorowy, olej przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
– Kompot wieloowocowy /woda, śliwka, jabłka, rabarbar, cukier/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy
Środa 01.05.2024
Święto Pracy
Czwartek 02.05.2024
I Śn.: Pieczywo chrupkie żytnie z masłem, Polędwicą sopocką i Sałata lodową, herbata z żurawiną, gruszka
II Śn.: Domowy kisiel jabłkowy i chrupki kukurydziane / woda, sok jabłkowy, jabłka, mąka ziemniaczana, pszenna/
Ob.: Zupa pomidorowa z ryżem /woda skrzydełka z kurczaka, marchew, makaron pszenny, seler, por, ryż biały,, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
–Ziemniaki z koperkiem, sól o obniżonej zawartości sodu
–Jajko sadzone /jajko kurze, olej rzepakowy, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,
-Marchewka z groszkiem oprószona /marchewka, groszek zielony, mąka pszenna, masło 82 % tł/
– Kompot domowy /śliwki, jabłka, rabarbar, cukier, miód wielokwiatowy/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba
Piątek 03.05.2024
Święto Konstytucji
Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Do przygotowania posiłków używane są :
pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,
a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.
Lista składników alergennych obok jadłospisu.
Sporządziła mgr Zofia Bańka