Jadłospis
W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu
zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.
Poniedziałek 27.11.2023 Dzień Pluszowego Misia
I Śn.: Chleb Żytni razowy z masłem kiełbasa krakowską podsuszaną i ogórek kiszony, kawa z mlekiem, banan /mleko 2% tł, kawa zbożowa, cukier/
II Śn. Banan w czekoladzie z wiórkami kokosowymi, wafle ryżowe z miodem / banan, kakao naturalne, masło extra, mleko 2 % tł., cukier/
Ob.: Rosolnik z wkładką mięsną /woda skrzydełka z kurczaka, szynka wp., marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, śmietana 18%, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
– Racuszki z jabłkami, cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, /mąka pszenna, jaja, mleko 2% tł., cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jabłka, jogurt naturalny, olej, sól o obniżonej zawartości sodu/,
– Marchewka
– Kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy
Wtorek 28.11.2023 – Zabawa Andrzejkowa
I Śn.: Chleb z kminkiem, masłem i szynką drobiową, pomidorkiem i szczypiorkiem, herbata aroniowa, gruszka
II Śn.: Ciasto marchewkowe z kakao / mąka pszenna, jajka, olej roślinny, cukier, cynamon, soda oczyszczona, marchewka, proszek do pieczenia,
Ob.: Koperkowa z ryżem brązowym, /woda skrzydełka z kurczaka, marchew, seler, por, koperek, ryż brązowy, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
– Spaghetti z mięsem i warzywami- filet z indyka, makaron razowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, pomidory całe, przecier pomidorowy, olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu
– Woda z cytryną i miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba
Środa 29.11.2023
I Śn.: Chleb kanapkowy z ziarnami z masłem, makrelą w pomidorach, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa, mandarynka
II Śn.: Chleb Żytni razowy z masłem, szynką z liściem, ogórkiem świeżym, herbata owocowa, jabłko /cukier/
Ob Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną / woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, kalafior mroż., kasza jaglana, pietruszka zielona, , śmietana 18%,, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu /
-Ziemniaki z koperkiem / sól o obniżonej zawartości sodu/
–Fiet z kurczaka panierowany /filet z piersi kurczaka, cebula, czosnek, bułka pszenna, jaka, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
-Sałatka z czerwonej kapusty /czerwona kapusta, jabłko, marchew, majonez kielecki, cebula, olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
– kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba
Czwartek 30.11.2023
I Śn.: Weka z masłem, twarożkiem wiosennym, kakao, pomarańcza /Ser biały półtłusty, rzodkiewka, szczypiorek, miód wielokwiatowy, kakao naturalne/
II Śn.: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony z królikiem, papryka, khaki, herbata malinowa z miodem
Ob.: Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym/ woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, cebula., grzanki pszenne, pietruszka zielona, , śmietana 18%,, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu /
– Kasza kus-kus, koperek, /sól o obniżonej zawartości sodu/
– Filet z ryby w sosie serowym /filet ryby miruna, mąka pszenna, serek topiony „Złoty Ementaler”, olej, jajka kurze, sól, przyprawy o obniżonej zawartości sodu, olej rzepakowy/
-Surówka z marchewka i jabłkiem
– Woda z pomarańczą i miodem / miód wielokwiatowy, pomarańcze/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy,
Piątek 01.12.2023
I Śn.: Chleb wiejski pszenno-żytni z masłem, Szynka nie ze wsi z pomidorem i kiełkami mix, bawarka, gruszka/mleko 2% tł. herbata czarna, cukier/
II Śn.: Budyń domowy waniliowy, pałki kukurydziane /mąka pszenna, mleko 2 % tł., cukier waniliowy, mąka ziemniaczana, cukier/
Ob.: Zupa mięsna z makaronem gwiazdki /woda , mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, śmietana 18%, pietruszka zielona, makaron pszenny, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,
– Kopytka omaszczone / ziemniaki, mąka pszenna, jajko kurze, masło 32 % tł., sól o obniżonej zawartości sodu/
– Ogórki kiszone
– Woda z cytryna i miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy
Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Do przygotowania posiłków używane są :
pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,
a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.
Lista składników alergennych obok jadłospisu.
Sporządziła mgr Zofia Bańka