Jadłospis

W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.

Poniedziałek 28.11.2022

I Śn.: Chleb Żytni razowy z masłem kiełbasa krakowską podsuszaną i ogórek kiszony, kawa z mlekiem, banan /mleko 2% tł, kawa zbożowa, cukier/

II Śn.: Weka, z masłem, awanturką serowo-rybną, pomidorem i cebulką zieloną , herbata miętowa z cytryną, śliwka /ser biały półtłusty, szprotki w oleju, cytryna, miód wielokwiatowy/,

Ob.: Rosolnik z wkładką mięsną /woda skrzydełka z kurczaka, szynka wp., marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, śmietana 18%, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

– Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-czosnkowym /ziemniaki, jaja, mąka pszenna, cebula, czosnek, jogurt naturalny, olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Marchewka

Kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba

 

Wtorek 29.11.2022

I Śn.: Graham z masłem, pastą jajeczną,kawa z mlekiem, melon, /mleko 2% tł., cukier, miód wielokwiatowy, jajko kurze, majonez kielecki, szczypiorek, jogurt naturalny, przyprawy ziołowe/

II Śn.: Bułka kajzerka z masłem, szynką drobiową z kurnej półki, ogórkiem świeżym, herbata owocowa , jabłko

Ob.: Koperkowa z ryżem brązowym, /woda skrzydełka z kurczaka, marchew, kalafior, seler, por, koperek, ryż brązowy, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Spagetti z mięsem i warzywami- filet z indyka. makaron pszenny, marchew, pietruszka, seler, cebula, pomidory całe, przecier pomidorowy, olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu

Woda z cytryną i miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna/,

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Środa 30.11.2022

I Śn.: Chleb kanapkowy z ziarnami z masłem, kurczakiem z kurnej półki, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa, mandarynka

II Śn.: Kisiel domowy z jabłkiem, wafle ryżowe /sok jabłkowy 100%, mąka ziemniaczana, jabłka, cukier/

Ob Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną / woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, kalafior mroż., kasza jaglana, pietruszka zielona, , śmietana 18%,, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu /,

Pierogi z kapustą i mięsem /łopatka wp., kapusta biała, jaja, mąka pszenna, cebula, przyprawy ziołowe, olej, sól o obniżonej zawartości sodu/

– Ogórki kiszone

kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba

Czwartek 01.12.2022

I Śn.: Weka z masłem, twarożkiem wiosennym, kakao, pomarańcza /Ser biały półtłusty, rzodkiewka, szczypiorek, miód wielokwiatowy, kakao naturalne/

II Śn.: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony z królikiem, papryka, winogrono, herbata malinowa z miodem

Ob.: Barszcz czerwony z fasolą Jaś, / woda, skrzydełka z kurczaka, buraki, marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu, groch Jaś /

-Kasza gryczana z koperkiem / sól o obniżonej zawartości sodu/

Pieczeń rzymska z kminkiem /łopatka wp., cebula, czosnek, bułka pszenna, jaka, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Sałatka z czerwonej kapusty /czerwona kapusta, jabłko, marchew, majonez kielecki, cebula, olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

– Woda z pomarańczą i miodem / miód wielokwiatowy, pomarańcze/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Piątek 02.11.2022

I Śn.: Chleb wiejski pszenno-żytni z masłem, Szynka nie ze wsi z pomidorem i kiełkami mix, bawarka, gruszka/mleko 2% tł. herbata czarna, cukier/

II Śn.: Banan w czekoladzie z wiórkami kokosowymi, wafle ryżowe / banan, kakao naturalne, masło extra, mleko 2 % tł., cukier/,

Ob.: Zupa mięsna z łazankami /woda , mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, śmietana 18%, pietruszka zielona, makaron pszenny, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,

– Warzywa na patelnie z ryżem w sosie słodko-kwaśnym / papryka, marchewka, brokuł, ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa, cebula, kukurydza, sok pomarańczowy, mąka ziemniaczana, miód wielokwiatowy/

– Woda z cytryna i miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna/,

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.

Do przygotowania posiłków używane są :

pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,

a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.

Lista składników alergennych obok jadłospisu.

Sporządziła mgr  Zofia Bańka