Jadłospis
W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu
zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.
Poniedziałek 29.05.2023
I Śn.: Chleb pszenno-żytni z masłem, serem Almette naturalnym, rzodkiewką, szczypiorkiem, kawa inka /cukier/ /mleko 2% tł/
II Śn.: Pieczywo chrupkie razowe, z masłem, szynka nie ze wsi z papryką świeżą, jabłko, herbata malinowa z miodem
Ob.: Zupa brokułowa z wkładką mięsną i ryżem/ woda, łopatka wp., marchew, ryż brązowy pietruszka, seler, por, brokułowa, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,
– Makaron z serem białym i polewą truskawkową /ser biały półtłusty, makaron pszenny świderki, truskawki mrożone, sól o obniżonej zawartości sodu/
– Kompot wieloowocowy /woda, jabłka, rabarbar, śliwki/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy
Wtorek 30.05.2023
I Śn.: Chleb słonecznikowy z masłem, szynka drobiowa, pomidorem i szczypiorkiem, bawarka, /mleko 2% tł., cukier, miód wielokwiatowy/,
II Śn.: Chleb rybka z masłem i pasztetem pieczonym, pomidor, kiełki mix, herbatka aroniowa, kiwi /mleko 2% tł., płatki owsiane górskie, miód wielokwiatowy/
Ob.: Zupa krupnik /woda skrzydełka z kurczaka, kasza jęczmienna średnia, marchew, pietruszka, seler, por, pietruszka, śmietana 18%, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,
–Ziemniaki, koperek, /sól o obniżonej zawartości sodu/
-Filet z kurczaka w sosie szpinakowym / filet z kurczaka, szpinak mrożony, olej, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/, /alergeny: pszenica/
–Surówka z kapusty pekińskiej /kapusta pekińska, marchew, papryka, kukurydza, majonez kielecki, przyprawy ziołowe/
–Woda z cytryną i miodem,
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy
Środa 31.05.2023
I Śn.: Chleb forma z masłem, szynka drobiowa z kurnej pólki, papryką, kakao,
II Śn.: Weka z masłem, sałatką z tuńczyka z kukurydzą, ogórkiem kiszonym i cebulką zieloną, herbata miętowa z cytryną i arbuz /tuńczyk w sosie własnym, kukurydza, jaja, ogórki kiszone, majonez kielecki, cytryny, miód wielokwiatowy/
Ob.: Zupa pomidorowa z kaszą kus kus /woda skrzydełka z kurczaka, marchew, makaron pszenny, seler, por, kasza kus kus, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
–Zapiekanka ziemniaczana /szynka wp. nie ze wsi, parówki z szynki, szynka drobiowa z kurnej półki, ziemniaki, marchewka, seler, por, pietruszka, cebula , przyprawy ziołowe/
– marchewka
– kompot wieloowocowy /woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy
Czwartek 01.06.2023
I Śn.: Płatki orkiszowe na mleku, Weka z masłem, serek topiony Złoty Ementaler, ogórek zielony, gruszka, bawarka / herbata czarna, mleko 2 % tł., cukier/
II Śn.: Lód rożek z Korala -śmietankowy, truskawkowy, czekoladowy
Ob.: Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem /woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, barszcz biały kiszony, jajko kurze, ziemniaki, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,
– Kasza jęczmienna, koperek
– Schab pieczony w sosie śliwkowym /schab wieprzowy, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu, śliwka suszona/
-Fasolka żółta z masłem
– Sok tłoczony jednodniowy Zielona lemoniada /jabłko, ogórek, szpinak, cytryna/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy
Piątek 02.06.2023- Wycieczka
I Śn.: Chleb graham z masłem awanturką serowo-rybną i cebulką zieloną, herbata miętowa z cytryną, winogrona
II Śn.: Bułka wodna z masłem i serem żółtym, pomidorki koktajlowe, woda mineralna,
Ob.: Zupa gulaszowa z makaronem zagroda , /woda, pieczeń wołowa, makaron gwiazdki- pszenny, marchew, pietruszka, przecier pomidorowy, papryka świeża, ziemniaki, seler, por, pietruszka zielona, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/
-Ryż z polewą malinowo-jagodową i jogurtem /ryż, masło extra, cukier, maliny, borówka amerykańska, jogurt naturalny, sól o obniżonej zawartości sodu/,
– Pomidorki koktajlowe
– Kompot wieloowocowy / woda, truskawki, porzeczki, śliwki, aronia/
Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy
Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Do przygotowania posiłków używane są :
pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,
a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.
Lista składników alergennych obok jadłospisu.
Sporządziła mgr Zofia Bańka