Jadłospis

W jadłospisie można znaleźć alergeny wyszczególnione przy każdym daniu

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ( UE ) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.

Poniedziałek 29.04.2024

I Śn.: Chleb  ciemny razowy z masłem, z filetem z makreli w pomidorach, papryką  i szczypiorkiem, herbata miętowa,

II Śn.: Chleb pszenno-żytni z masłem z szynką  z kurnej półki i sałatą lodową, kakao, mandarynka

Ob.: Zupa grochowa na żeberku wędzonym / woda, żeberka wędzone, marchew, pietruszka, seler, por, makaron pszenny,  pietruszka zielona, groch połówki, śmietana 18%,, kiełbasa podwawelska, ziemniak,  przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu /

– Ryż z polewą borówkową / ryż biały, jogurt naturalny, borówki amerykańskie mrożone/

– Marchewka

–  Woda z cytryną, miodem, /miód wielokwiatowy, cytryna, cukier/,

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba

Wtorek 30.04.2024

I Śn.:, Chleb wiejski z masłem, szynka wieprzowa nie ze wsi, kiełkami lucerny, herbata malinowa, jabłko

II Śn.: Galaretka truskawkowa z waflami ryżowymi /woda, żelatyna spożywcza, cukier, truskawki, wafle ryżowe naturalne/

Ob.: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym /woda, skrzydełka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniaki,  seler, por, groszek ptysiowy, przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

-Spaghetti z mięsem i warzywami /łopatka wp., makaron pszenny, marchewka, pietruszka, seler, cebula, przecier pomidorowy, olej przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

Kompot wieloowocowy /woda, śliwka, jabłka, rabarbar, cukier/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy

Środa 01.05.2024

Święto Pracy

Czwartek 02.05.2024

 I Śn.: Pieczywo chrupkie żytnie  z masłem, Polędwicą sopocką i Sałata lodową, herbata z żurawiną, gruszka

II Śn.: Domowy kisiel jabłkowy i chrupki kukurydziane / woda, sok jabłkowy, jabłka, mąka ziemniaczana, pszenna/

Ob.: Zupa pomidorowa z ryżem  /woda skrzydełka z kurczaka, marchew, makaron pszenny, seler, por, ryż biały,, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% tł., przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/

Ziemniaki z koperkiem, sól o obniżonej zawartości sodu

Jajko sadzone /jajko kurze,  olej rzepakowy,  przyprawy ziołowe, sól o obniżonej zawartości sodu/,

-Marchewka z groszkiem oprószona /marchewka, groszek zielony, mąka pszenna, masło 82 % tł/

– Kompot domowy /śliwki, jabłka, rabarbar, cukier, miód wielokwiatowy/

Alergeny: mleko krowie, gluten, seler, jajko kurze, miód wielokwiatowy, ryba

Piątek 03.05.2024

Święto Konstytucji

Woda mineralna dostępna dla dzieci przez cały dzień.

Do przygotowania posiłków używane są :

pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy,

a także produkty gotowe np. kakao, herbata, kawa zbożowa, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, wędliny itp

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Składniki surowcowe złożone, dostępne do wglądu w placówce.

Lista składników alergennych obok jadłospisu.

Sporządziła mgr  Zofia Bańka